Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиан Ангелов: Абсурдът е в това, че и на двете страни в конфликта в Украйна вероятно се бият българи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Промяната се прави в Закона за българите, които живеят извън Република България, а не в Закона за българското гражданство. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" секретарят на парламентарната група на Патриотичния фронт и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов по повод внесения законопроект за уреждане на доказването на българското гражданство. Според него неточностите в Закона за българите, които живеят извън република България, са довели до абсурди:

Ситуацията , до която се беше стигнало в последните 2 години, е десетки хиляди българи да имат откази не само за гражданство, а и за удостоверения за български произход, което касае и това да работят в България, да учат в България, да пребивават трайно в България. Не всички, които доказват своя български произход, кандидатстват за гражданство.

В досега действащия закон е било необходимо доказателство, че в рода има поне един българин по възходяща линия – майка, баща, баба или дядо, уточни Ангелов. Това е ограничавало и намирането на документи, особено сред гражданите на Република Македония, както и в Сърбия и Албания. Промените, предложени от ПФ, разширяват ограничението по възходяща и низходяща линия и до 6-а съребрена степен – т.е. втори братовчед.

Имаше такива абсурдни ситуации – хора, чиито деца имат българско гражданство, примерно от Македония, а родителите им кандидатстват за удостоверения за български произход и им е отказано, защото, всъщност, техните деца може да са българи, но те не са българи, защото връзката им е низходяща. Тези абсурдни ситуации искаме да избегнем.

Ангелов изрази притеснение от неравнопоставената мобилизация на бесарабски българи в Украйна, но според него има и по-голяма опасност – стотици хиляди бежанци от Украйна да дойдат на територията на България, за което държавата няма готовност.

Адекватните мерки са по дипломатичен път да се разбере каква е ситуацията, какво може да се направи, Бъргария може ли да повлияе на този процес. В момента абсурдът е в това, че и на двете страни най-вероятно се бият българи, като произход. В Източна Украйна има десетки хиляди българи, които са се преселили по времето на Съветския съюз в големите градове, и в момента върви мобилизация, включително в Източна Украйна, и от другата страна – от сепаратистите.

Голяма част от българите отказват мобилизация и ще потърсят изход от Украйна, тоест ще дойдат към България. Готова ли е България да ги посрещне и да се погрижи за тях?

Интервюто на Даниела Якова с Юлиан Ангелов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени