Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общински съветници от Кърджали откриха, че в детските градини се доставят по-скъпи продукти от цените им в магазините

Снимка: Константин Лавсов, БНР

В детските ясли и градини в Кърджали се доставят храни и продукти на цени, по-високи от тези в магазините. Това установи проверка на комисия от общински съветници, сформирана заради много жалби от родители. 

Мухлясали лимони, сирене за по 10 лева килограма и олио за 3,60 лв. откриха седемте общински съветници, проверили досега основните детски заведения в Кърджали. Същите продукти могат да бъдат закупени на дребно в магазините за по-малко пари, каза съветникът Георги Кючуков:

Кашкавал, който в хранителните вериги се предлага за 11-12 лева, в детските градини се предлага за 16,60. Препарат за почистване в магазините се предлага за цена около левче, в детските градини се предлага за около 5 лева.

Научихме от директорките на детските градини, че цитрусовите плодове мухлясват бързо, затова, че те са доставяни замразени.

Има съмнения, че кравето сирене за децата е на растителна основа. Затова проби от него са изпратени в Агенцията по безопасност на храните. Доставките за детските градини в Кърджали се извършват само от една фирма, спечелила от обявения от общината конкурс за обществена поръчка. Проверка в градините се извършва и от паралелна комисия, сформирана със заповед на кмета Хасан Азис.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!