Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сладолед и спор

Каква е връзката между тях? Как каква? Всяко дете знае колко трудно понякога постига желаната фунийка сладолед, например, когато е зима. Авторката Зорница Христова и художничката Аля Маркова са се заели с нелеката задача да научат децата как точно да проведат един такъв спор и да постигнат успех. Резултатът е книгата „Сладоледена реторика”.
На пръв поглед изглежда трудно децата да разберат тънкостите на реториката. Не и в този случай, когато текст и рисунки са се комбинирали така, че не само на децата, но дори и на възрастните им става любопитно какви са съставките на спора, как да изнамерим доказателства, кога да включим чувствата, кога - логиката, какво е хипербола и литота, а буквален смисъл? Малко преди да стигнем последната дума в книгата - „точка”, се хващаме (ние, възрастните), че вадим бележника и тайно си записваме някои неща. Като това, което отдавна не спазваме: „Никога не започвай да спориш, когато някой е изнервен”... Полезно е да си подготвен и за спорове, далеч надхвърлящи желанието за сладолед! Децата растат, нали?
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.