Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Копехнаген строи първия в света квартал приспособен към климатичните промени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Копехнаген строи първия в света квартал приспособен към климатичните промени в резултат на глобалното затопляне. Проектът за изграждането на екоквартала е част от усилията на местната администрация да намали значително емисиите въглероден диоксид до 2025 година.

Дания е една от водещите страни в света, който разработват активно проекти за развитие на устойчива градска среда. В резултат на климатичните промени датската столица, която е разположена на източния бряг на остров Зийланд, е изправена пред редица предизвикателства свързани с покачване на нивото на морското равнище, зачестили гръмотивечни бури и наводнения. В последните няколко години опустошителни порои връхлетяха Копенхаген, причинявайки щети в размер на близо 6 млрд. евро.

Сегашната градска инфраструктура не е пригодена да се справи с измененията в климата, тъй като голяма част от отходните шахти са с нисък дебит, което води до чести наводнения на мазета и приземни етажи. Тъй като разширяването на мрежата от отходни шахти изисква инвестирането на големи суми, градската управа реши да прибегне до по-икономично решение като преобрази един от кварталите на Копенхаген в градска среда с множество зелени площи, дъждовни градини, водни кули, парници и паркове, които ще допринесат до по-успешното отводняване на придошлите води.

Най-голямото предизвикателство пред изпълнението на проекта е голямото количество вода, която трябва да се пренасочи при следващите обилни валежи. За да се справят със задачата архитектите на проекта решават да премахнат голяма част от асфалта покриващ улиците и площадите на квартала и да го заменят с хълмисти тревни площи, през които преминават пешеходни пътеки. В случай на обилни валежи тези своеобразни мини-паркове се превръщат във водни басейни, който задържат придошлите води благодарение на хълмистата си структура. Самите улици на квартала ще бъдат проектирани така че в случай на водно бествие водата да се отвежда към най-близкото пристанище. В същото време дъждовната вода от покривите на сградите ще се събира в специално изградени водни кули и дъждовни градини и ще се използва по-късно при напояване на зелените площи.

Работата по екопроекта започна през декември миналата година, а окончателното преобразяване на квартала ще бъде завършено през 2016 година.  Амбицията на градската управа обаче не спира до тук. Очаква се в следващите години и останалите квартали на Копенхаген да бъдат превърнати в устойчиви екосистеми.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени