Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордания е нанесла 56 въздушни удари по "Ислямска държава" в Сирия

| обновено на 08.02.15 в 15:36
Автор:
изтребител САЩ боен самолет
Снимка: www.bing.com
 ВВС на Йордания са нанесли 56 удара по позиции на "Ислямска държава" през трите дни интентизвни бомбардровки с основна мишена - крепостта на джихадистката групировка, сирийския град Ракка, съобщи главнокомандващият въздушните части на Аман. По думите му при нападенията са били разрушени логистични центрове, скривалища и оръжейни депа. От Пентагона съобщиха,
че 20 процента от всички удари срещу джихадистите в Сирия са били нанесени именно от йорданските части.
 
Аман започна офанзивата си след като йорданския пилот Муас Касабсех беше заловен от ислямистите и изгорен жив.  Кралят на Йордания Абдула обеща да отмъсти за бруталното убийство на Касасбех и нареди на армейските командири да се подготвят за по-засилена военна роля в оглавяваната от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава".  Много йорданци обаче се опасяват да не бъдат въвлечени в конфликт, който може да породи ответна реакция от твърдолинейни екстремисти в самото кралство, отбелязва Ройтерс.

ДПА и Асошиейтед прес съобщиха, че Обединените арабски емирства ще изпратят в Йордания ескадрила самолети Ф-16 в подкрепа на военната кампания на армията й срещу "Ислямска държава".
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна