Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главният секретар на МВР отново ще бъде назначаван от президента

Снимка: БГНЕС

Главният секретар на МВР отново ще бъде назначаван от президента по предложение на правителството. Това реши окончателно Народното събрание. 

Депутатите приеха за главен секретар на МВР и неговия заместник да бъдат назначавани лица, които притежават не по-малко 10-годишен стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне пет години да са били на ръководна длъжност.

Въвежда се и нова ръководна фигура в МВР, тази на административния секретар, който ще бъде назначаван от министъра на вътрешните работи чрез подбор, основан на професионални качества.

Дебат в залата предизвика възможността МВР да извършва превантивна дейност, с която, ако службите получат информация, че някой обмисля да извърши престъпления, трябва да го спрат.

Председателят на парламентарната група на "БСП лява България" Михаил Миков критикува промяната така:

Някой може да си мисли цяла година, че ще обере "Отоман банк", друг може да мисли нещо по повод на жената на съседа, но този помисъл сам по себе си не е основание нито за наказателна отговорност, нито за предприемане на такъв тип действия. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан добави:

Неизказаният замисъл е територия на Бога, така казва Аристотел.

Генерал Атанас Атанасов обаче успокои опозицията:

МВР, службите за сигурност, имат своя апаратен механизъм за получаване на информация за замислени и подготвени престъпления и трябва да вземат мерки да ги предотвратят.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!