Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един човек загина и двама полицаи са ранени при нова стрелба в Копенхаген

| обновено на 15.02.15 в 09:58

Един човек загина и двама полицаи са ранени, при нова стрелба в Копенхаген, този път край синагога в центъра на датската столица. След полунощ бе открита стрелба край синагога в центъра на града. Полицията разследва дали убитият мъж, за който беше съобщено, че е евреин, е свързан с двете нападения в датската столица, при които бяха убити двама цивилни граждани и ранени петима полицаи, предаде Асошиейтед прес.

Според асоциацията на евреите в Дания, мъжът, който почина в болница, е отговарял за охраната на религиозния обект, съобщи Франс прес. Заради двете нападения в датската столица се провежда мащабна полицейска операция в няколко района. Патрулират въоръжени полицаи с кучета, а над града прелитат хеликоптери. 

Вторият инцидент стана часове след атаката срещу семинар на журналисти и карикатуристи в Копенхаген. Присъствалият на семинара карикатурист Ларс Вилс, автор на карикатури на пророка Мохамед, остана невредим при атаката. 

Първоначално полицията обяви, че издирва двама заподозрени за нападението, но по-късно след разпит на очевидци беше установено, че атентатът е извършен от само един нападател. Разпространени бяха и две снимки на заподозрения, на които се вижда млад мъж, носещ шапка и шал, който покрива по-голямата част от лицето му. Датската полиция смята, че нападетелят е 25-годишен мъж, със спортно телосложение, и най-вероятно от арабско потекло.  Датският премиер Хеле-Торнинг Шмид посети мястото, където беше извършен атентатът. В изявление пред медиите тя определи нападението като политически мотивиран терористичен акт. 

Министър-председателят подчерта, че въпреки този открит акт на насилие, Дания ще продължи да защитава свободата на словото. От Кметството в Копенхаген обявиха, че организират в понеделник мемориална служба пред културния център, където беше извършено нападението. 

Дания е поставена в най-високата степен на терористична заплаха след атентата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна