Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР осъди нападенията в Копенхаген

Даниел Митов
Снимка: mfa.bg

България категорично осъжда стрелбите в Копенхаген, отнели човешки живот и ранили невинни граждани, се посочва в изявление на министъра на външните работи Даниел Митов по повод събитията в датската столица:

Това е поредният терористичен акт, насочен срещу една от нашите най-висши ценности - свободата на словото. Няма да позволим страхът да завладее Европа.

Изказваме нашите дълбоки съболезнования и съчувствие към датския народ. В този момент на изпитание ще останем единни срещу екстремизма и насилието и ще им се противопоставяме с всички демократични средства, се посочва още в изявлението. 

Европейската комисия и САЩ също осъдиха нападенията в Дания срещу културен център и синагога. 

Първата атака беше извършена по време на дебати в културния център, посветени на свободата на словото, изкуството и богохулството, в който участваше шведският карикатурист Ларс Вилкс. То беше последвано от второ нападение срещу синагога, при което загина още един човек.
Накрая полицията простреля смъртоносно предполагаемия нападател. Властите се опитват да установят връзката между трите атаки в датската столица.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна