Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предполагаемият извършител на смъртоносните атаки в Копенхаген е 22-годишният Омар Абдел Хамид Ал Хюсеин

Копенхаген-нападение
Снимка: БГ НЕС

Медиите в Дания идентифицираха предполагаемият извършител на смъртоносните атаки в Копенхаген като 22-годишния Омар Абдел Хамид Ал Хюсеин, излязъл от затвор преди 2 седмици. При нападенията през изминалата нощ в културен център и синагога в Копенхаген бяха убити двама граждани и ранени петима полицаи. Смята се, че Омар, който е роден в Дания е излежавал присъда за нападение с нож, извършено през 2013 година. По-рано от датската полиция заявиха, че са установили самоличността на нападателя, но много малко подробности бяха разкрити, тъй като следствието все още не е приключило. Знаеше се само, че той е имал полицейско досие за редица криминални прояви и е участвал в престъпна банда. За сега няма данни той да е участвал в конфликта в Сирия или Ирак.

Междувременно полицаите успяха да намерят и оръжието, с което е било извършено първото нападение. Заподозреният е носел и два пистолета в себе си, когато е бил прострелян смъртоносно от служителите на реда. По-рано днес, полицията арестува 4 души в интернет-кафе в мулти-етническия квартал Норебро близо до мястото, където рано тази сутрин беше прострелян заподозреният за двете нападения. Според очевидци, полицейски екипи са иззели и редица доказателства от заведението, сред които няколко чанти пълни с документи.

По-рано днес различни медии съобщиха за извършването на друг арест в близост до мястото на атаките. Според очевидци около 10.30 часа тази сутрин полицаи са влезли в жилищна сграда и след 15 мин. са извели млад мъж с белезници. От полицията заявиха, че подбни действия са част от все още провеждащото се разследване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна