Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Угърчинска: След атентата в „Шарли ебдо“ са осъзнати много проблеми на френското общество

 


След атентата в „Шарли ебдо“ са осъзнати доста проблеми, които съществуваха във френското общество, но които никой не смееше да каже на висок глас, освен крайната десница на Марин льо Пен. Сега това е проблем на цялото общество, каза журналистът Румяна Угърчинска в интервю за предаването „12+3“.

Не може да се каже, че целият проблем идва от миграцията, поради което французите отказват да стигматизират миграцията. Атентатите във Франция и Копенхаген са извършвани от граждани на съответните държави. Става дума за граждани на тези държави, граждани на Европа, поради което въпросът не стои само до това какви мерки за сигурност ще се вземат. Ясно е, че със сила няма да стане. Въпросът е по-скоро какво обществото ще предприеме и как ще направим така, че гражданите, които израстват в това демократично общество да не са подложени на промиване на мозъците, обясни тя.

Франция знае да интегрира и не желае да се стигматизират мюсюлманите, но проблемът съществува с една малка част от тези мюсюлмани и най-вече с медийната война, която минава през интернет и социалните мрежи и която водят „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“, каза още Угърчинска.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени