Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко вида скъпи лекарства са изчезнали от аптечната мрежа

Снимка: БГНЕС


Няколко вида скъпоструващи лекарства са изчезнали от аптечната мрежа заради паралелен износ. Сигналът дойде от Федерация Български пациентски форум и Асоциацията на собствениците на аптеки, на свикана по спешност пресконференция. 

Един от липсващите медикаменти е бързодействащият инсулин, с който се лекуват стотици деца и възрастни с диабет, разказа председателят на Бъгарската диабетна асоциация Христо МаринчевДоста е неприятно да отидете в аптеката с рецептата да си вземете инсулина и да се окаже, че такъв липсва. След въпроса кога ще получите, те казват: не знаем, не можем да кажем, в склада също няма, не разполагаме с въпросния инсулин.

Повече от 100 лекарства, които са предвидени за българския пазар, не достигат до пациентите, защото фирмата-дистрибутор ги изнася на пазари с по-високи цени, обясни председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай КостовЩе ви дам един пример с едно лекарство, казва се  "Хумира", по принцип е напълно безплатно за пациента, плаща се напълно от Касата, струва по цена на едро около 450 лева. В Германия това лекарство струва две хиляди евро, тоест, ако изнесете сто опаковки, забогатявате. Създадена е цяла мафиотска организация, която се състои в следното назначават се хора, които обикалят аптеките, имат рецепти, с които изкупуват всички лекарства от аптеките, които за съжаление за някои заболявания са съвсем лимитирани количества, да речем - двеста опаковки за цялата страна и фирмата, която ги е назначила, изнася лекарството и то не достига, разбира се, до крайните пациенти.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени