Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Когато туризмът не може без лакомията

БНР Новини
Акция на жителите на Банско с искане за втори кабинков лифт
Снимка: БГНЕС

В момента обсъжданията за изграждането на втори кабинков лифт в Банско са в напреднала фаза и всеки момент междуведомствена комисия трябва да излезе с предложения за решение по казуса. Призивът, че проблемите в Пирин и Банско, които са много, трябва да се решат чрез диалог между всички заинтересовани страни звучи логично, но на практика е почти невъзможно. От години се водят непреодолими разправии между природозащитниците и приятелите на ски спорта.
От 12 години модернизираната ски зона в Банско е трън в очите на еколозите, заради изсечената гора за построяването на нови лифтове и писти. Загрижените за природата на Пирин се опасяват, че отново ще се изсекат вековни дървета, напомняйки за преминалото всякакви разумни граници безпардонно застрояване на Банско и околността след модернизирането на ски зоната.
Масираното навлизане на хотели и апартаментни комплекси в гората се вижда с просто око и опасенията за продължението на тази тенденция са основателни. Макар че министърът на туризма Николина Ангелкова да заяви, че никой не иска да застрои планините, както се получава на Черноморието.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени