Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров подаде молба за напускане на съдебната система

| обновено на 05.03.15 в 12:16
Петьо Петров
Снимка: БГНЕС
Бившият шеф на Столичното следствие Петьо Петров е подал молба за напускане на съдебната система. Това съобщи в началото на заседанието на ВСС главният прокурор Сотир Цацаров.

Петров обясни, че мотивите му били лични и решението му няма връзка с проверката, която беше разпоредена от Сотир Цацаров, след решението на ВКС по делото "Цонев–Попов–Сантиров".

Преди време последната съдебна инстанция оправда бившия военен министър Николай Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдията Петър Сантиров. Те бяха оправдани с мотив, в който съдът посочи, че не те са предлагали пари на Петьо Петров, за да "смачка" дело срещу Николай Цонев, а по-скоро той ги е провокирал към подкуп. Проверката все още не приключила или поне медиите не знаят за нейния финал. В телефонен разговор Петьо Петров каза, че не знае, каква е съдбата ѝ, но не се притеснявал от нищо.

В случай че прокуратурата се беше произнесла и се бе съгласила с мотивите на ВКС, че има данни за престъпление с провокация към подкуп, нямаше да може Петров да си тръгне сам от системата и така да получи обезщетение от 20 магистратски заплати.

Петров обясни, че решението му да напусне системата било отдавнашно. По думите му, според социолози и психолози, добре е човек да сменя професията си на 5-6 години, което той сега решил да направи.

Предстои по-късно ВСС да се произнесе по искането на Петров да напусне системата.

Очаквайте подробности.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна