Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Л. Стоянов: България плаща висока морална цена заради помощта на Русия при Освобождението



Силно и методично налаганата политика на русофилство, т.е. на една вечна признателност към братята освободители, е провеждана още след Освобождението. Има една втора вълна, когато в хода на Втората световна война, поради кризата, в която изпада, Сталин отново изтупва от архивите старите руски планове, отнасящи се до Черно море, Проливите и ключовия път за минаване натам – България и се започва реанимиране на пътищата, по които се прокарва тази пропагандна машина в полза на Русия, каза историкът доц. Лъчезар Стоянов в интервю за предаването „Конструкция“.

Моделът на комунистическата интерпретация на историята е дълго време изработван в Москва. С партийна директива е разработен. Това е официалната теза за българската история. Това всъщност е един опит да се заличи цялата стара българска историография, постиженията на българската наука и общественото знание за нашето минало. Всички неудобни факти, когато България, водена от националните си интереси, влиза в конфликт с руските интереси – всичко това е замазано или просто  извадено като фактология, а всички беди на България са във време, когато ние скъсваме или не следваме Русия, обясни историкът.

Доц. Стоянов посочи още, че се налага и чувството за благодарност за Освобождението: Това в комунистическата интерпретация добива още по-задълбочено. Затова Васил Коларов измисля, че Руско-турската война е струвала на Русия 200 хил. жертви. Една абсурдна цифра. Русия започва войната на Балканите с 185 хил. души. Не може цялата армия да е избита. В секретно решение на юлския пленум от 1973-а година има един абзац за пропагандата. Казано е, че целта на партийната пропаганда трябва да бъде любовта към СССР и Русия да бъде отличителна черта на всеки българин и всеки българин да изпитва синовна благодарност за Освобождението към Русия.Тази идея е вкарана в учебниците и досега размахваме.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна