Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Ганев: Всеки десети българин попада в категорията "дълбока бедност"

Снимка: БГНЕС

Често, когато говорим за бедност, дебатът се изчерпва със социалната политика и парите, с които разполага държавата, но всъщност факторите за съществуването на бедността и за нейното решаване са много по-дълбоки и са в рамките на образованието и реализацията на пазара на труда, каза старши икономистът в Института за пазарна икономика Петър Ганев в интервю за предаването "Преди всички". Днес ще се проведе дискусия, организирана от Института на тема "Бедността в България: фактори, рискови групи и предизвикателства пред социалното подпомагане".

Според изследвания на Института при хората, които са с основно образование, вероятността да не се реализират на пазара на труда и да изпаднат в бедност, е изключително голяма: Ако си с висше образование, дори по време на криза, успяваш да си намериш работа. Може би, не чак толкова високо платена, но все пак не си от лицата в риск от бедност.

Въвеждаме понятието "дълбока бедност", като това са хората, които са най-отдалечени от средната класа, т.е. доходът им е до 40% по-нисък. Под този праг пада всеки десети българин. В тази категория попадат предимно хора, които са в работоспособна възраст, но безработни. Работещите бедни са около 200 хиляди спрямо линията на бедността, но ако приложим тази "линия за дълбока бедност", те почти изчезват, т.е. само 2% от заетите са в дълбока бедност, каза той и поясни, че доходът на попадащите в категорията "дълбока бедност" е много под минималната работна заплата.

Цялото интервю на Таня Величкова с Петър Ганев чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна