Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилиян Баласопулов: В момента се формира националната политика за социално предприемачество

Снимка: www.bia-bg.com

В момента се формира националната политика за социално предприемачество, каза председателят на Националния съюз на трудово-производителните кооперации Стилиян Баласопулов в интервю за предаването "Преди всички".

Ние искаме да съдействаме, за да може този процес да се ускори, тъй като той е свързан както с избистряне на тези позиции, все още се спори дори какво е социална икономика, така и да се влезе по-бързо в синхрон с европейските норми, добави той.

Трудово-производителните кооперации за инвалиди са над 10% от общия брой на кооперациите в нашия съюз: В тях са ангажирани около 1000 души, като се има предвид, че в националната статистика регистрираните хора с увреждания са над 400 хиляди. От това можем да си извадим извод колко още може да се направи в тази насока, но никой не счита, че това трябва да го направят само кооперациите. В национален мащаб това е един голям проблем. Продуктът, който произвеждат, са стоки за бита, най-вече в областта на конфекцията. Стойността на продукта от нашите кооперации е около 10 млн. Това е продукция, произведена при изключителни условия, тъй като в тези кооперации ние трябва да адаптираме работните места според възможностите на хората с увреждания, а продуктът, който произвеждат, трябва да отговаря на всички изисквания.

Цялото интервю на Таня Величкова със Стилиян Баласопулов чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени