Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарна комисия прие данните от проследяване през интернет и телефони да се съхраняват до 6 месеца

мобилни телефони
Снимка: thehindu.com

Данните от проследяване през интернет и телефони  ще се съхраняват до шест месеца. Това прие парламентарната комисия за контрол на спецслужбите, която обсъди промените в закона за електронните съобщения , предложени от депутати на ГЕРБ. Законът трябва да влезе в пленарна зала тази седмица.

Промените се правят заради  празнота в нормативната уредба за процедурите за съхранение данните на трафика,  необходими за  разследване на тежки престъпления. По искане на омбудсмана Константин Пенчев с 8 на 3 гласа съдиите от Конституционния съд заличиха текстовете в Закона,  които позволяваха следенето в Интернет и чрез телефонни разпечатки.  Затоваи  депутатите намалиха срока за съхранение на данни.

Ще се упражнява съдебен контрол върху унищожаването на справката с данните, която не се използва за нуждите на досъдебното производство. Депутатите от  БСП са се въздържали при гласуването. Филип Попов коментира:

Няма гаранция по отношение на това, че съдебният контрол няма да бъде само формален. Трябва да има по прецизна правна уредба.

Според заместник- министъра на вътрешните работи Красимир Ципов промените отговарят на решението на Конституционни съд.

Няма да се създаде правният вакум, който да създаде проблеми в работата на правоохранителните органи.

Според председателя на парламентарната комисия Димитър Лазаров, промените отговарят на решението на Конституционния съд , а именно - срокът за съхранение на данните да  е 6 месеца. Въвежда се и изискване към мобилните оператори след изтичане на този срок да  се уведомява  и Комисията за зашита на личните данни. 

Ние сега предвиждаме това да става искането вече под наблюдаващ прокурор и след разрешение от съответния съд. Предвидили сме освен искането да бъде мотивирано и разрешението от съда да бъде мотивирано.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени