Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарина Григорова: Оставката беше интересен ход, но Коломойски не се разоръжи

Той няма да отговаря и за положението и на гражданите на Украйна в Днепропетровск и вината ще е на Киев

Снимка: БГНЕС

Битката на олигарсите беше предсказана, защото след края на военните действия в Югоизтока преразпределението на остатъка от украинското богатство тепърва предстои. Както отбелязаха доста анализатори, със срива на икономиката обедняват и олигарсите. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" преподавателят в Софийския университет доц. Дарина Григорова по повод отстраняването от длъжност на губернатора на Днепропетровска област олигарха Игор Коломойски.

Беше интересен ход наистина тази оставка, защото един олигарх, ако загуби властта, губи и парите си, а после и главата си в повечето случаи. Но той не се разоръжи. Даже пусна една шега, тъй като министърът на вътрешните работи беше наредил за 24 часа той да разоръжи своите батальони. Ако не го направи, какво ще направи министърът на вътрешните работи – ще "разфренди" Коломойски от Фейсбук?

Батальоните на Коломойски пазят Мариопул и Одеса, припомни Григорова. Дори и да не е губернатор, неговата военна сила остава, изтъкна тя и припомни "любопитен детайл" – преди да подпише оставката си, Коломойски се е срещнал с американския посланик в Киев.

Вече като не е губернатор на Днепропетровск, той няма да отговаря и за положението и на гражданите на Украйна там, които все повече ще стигат почти до глад. Така че вината пак ще е върху Киев.

За трети Майдан е рано да се говори, твърди Григорова, според която е рано да се говори и за капитулация на Коломойски. Очакванията, че той ще се възползва от децентрализацията също са в сферата на фолклора.

Отстъплението ще означава край за него. Финансов и всякакъв.

Порошенко изтласква Коломойски от петролния бизнес, обобщи Григорова. Предприятието "Укрнафта", в което олигархът е крупен акционер, всъщност държи и инфраструктурата за разпространение, към която имат интереси западни компании.

В Украйна има и по-богати олигарси, но те не са толкова колоритни, отбеляза ученият.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!