Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализираният наказателен съд има нужда от още съдебни зали

Снимка: Радио Шумен

Специализираният наказателен съд е успял да приключи 95 на сто от делата миналата година в рамките на три месеца, отчете председателят на съдилището Георги Ушев

През 2014 г. 1814 дела са приключили в рамките на три месеца, каза съдия Георги Ушев. Това, според него, е близо 95 процента от делата. Увеличен е и процентът както на осъдените, така и на оправданите лица в сравнение с 2013 г. Има определени съдии от апелативната инстанция, които връщат делата за ново разглеждане.

Причините може да са най-различни. Затова всичко в края на краищата опира до съвестта и професионализма на магистратите, които работят, обясни Ушев.

Друг сериозен проблем пред Специализирания наказателен съд, според председателят му, е липсата на съдебни зали и помещения за съхранение на веществените доказателства.

Много от делата се решават в закрито съдебно заседание. Когато съдиите са повече, те могат да поемат повече такива дела и да ги решат по-бързо. Капацитетът на съдебните зали се използва непрекъснато - изчакват се, използват се зали в прокуратурата. Правим всичко възможно процесите да текат, въпреки че тези зали, които имаме, не ни достигат, допълни Ушев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени