Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маскирани въоръжени мъже щурмуваха университет в Североизточна Кения

| обновено на 02.04.15 в 17:34
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжени мъже от ислямистката групировка ал-Шабаб убиха най-малко 15 души и раниха около 65 при атака срещу университет в североизточна Кения.

Екстремистите държат заложници в сградата на университета в град Гариса, който се намира близо до сомалийската граница. Над 500 студенти остават в неизвестност, не е ясен и броят на заложниците. В изявление ал-Шабаб, която е свързана с ал-Каида, съобщи, че държи като заложници християни и освобождава мюсюлманите. Десет часа след началото на атаката, в района продължават да се чуват експлозии и стрелба. Стотици студенти са успели да напуснат сградата на учебното заведение. Кенийският вътрешен министър съобщи, че един от терористите е бил убит при опит да избяга. Кенийският президент Ухуру Кениата направи обръщение към нацията:

Ще използвам тази възможност, за да призова кенийците да запазят спокойствие, докато решим този проблем, и да осигурят на властите всякаква информация, която имат, във връзка с каквато и да било заплаха за нашата сигурност. Това е момент, в който всички хора в цялата страна трябва да бъдат бдителни, докато ние се изправим срещу нашия враг и го победим.
 
Президентът заяви още, че след днешния инцидент ще бъде ускорено планираното наемане на 10 хиляди нови полицаи. Той обаче не посочи какви други мерки ще вземат силите за сигурност, за да предотвратят бъдещи атаки на екстремистите от групировката ал-Шабаб.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна