Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вили Лилков: Регламентирането на начините за използване на дроновете е изключително важно

Снимка: Петър Георгиев

Депутатът Вили Лилков поиска изработване на регламент за придобиването и експлоатацията на дроновете, притеснен от евентуалните възможности за тяхната злоумишлена употреба. За предаването „Хоризонт до обед“ той коментира, че е получил отговор от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова, че засега няма данни за употреба на дронове по начин, който нарушава националната сигурност.

Тези апарати имат и много полезно гражданско приложение. Те имат невероятни възможности в гражданската сфера, коментира Лилков.

Говорим за технология и апарати, които ще вкарат човечеството в съвсем нова технологична ера. В момента в света са разработени хиляди варианти на тези дистанционно управляеми летателни системи и тяхното регламентиране все още не е повсеместно, но така или иначе тяхното приложение в следващите 10 години ще стане широкообхватно и човечеството ще влезе в съвсем нова технологична ера. В този смисъл регламентирането на начините на тяхното използване е изключително важно.

Проф. Петър Гецов, директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН, изтъкна, че законодателната инициатива е навременна, но изрази опасения от евентуални, прекалено големи рестрикции в употребата на дроновете.

В същото време може така да направим, че в целия свят има бум на тези авиороботи и да не стане така, че България да бъде от най-дискриминираните по собствена инициатива, предупреди той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна