Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Цветков: Сметната палата има готовност да извърши одит на КТБ

Цветан Цветков
Снимка: БГНЕС

Сметната палата има готовност да извърши одит на КТБ, съобщи председателят на палатата Цветан Цветков в кулоарите на парламента. Вече е постъпило искане от група народни представители за тази проверка. След решение на Народното събрание, проверката ще бъде извършена, увери Цветков:

За да проверим колко ефективно и ефикасно е изпълнявала задълженията си банковият надзор към БНБ, ние ще извършим този одит. Имаме готовност, имаме професионално компетентни одитори, които да извършат такъв одит. Обичайно това е от категорията на одита на изпълнението, те протичат в рамките на три-четири месеца. Група депутати са внесли предложение за такова решение, което да се вземе от Народното събрание, но доколкото знам, все още няма взето такова решение.

Председателят на Сметната палата Цветан Цветков информира още, че ще бъде създаден независим орган, който да разследва, доколко декларираното от политиците отговаря на реалното им финансово и имуществено състояние. Този орган ще работи самостоятелно:

А за момента открих въпроса и начина на нейното ръководство, дали ще бъде едноличен орган на управление, или ще бъде колективна форма на управление, това, доколкото знам, също не е решено. Този орган ще бъде създаден в изпълнение на стратегия за превенция и противодействие на корупцията, която е приета от МС. Това, което мога да ви кажа, е, че до момента всички лица, заемащи висши държавни длъжности, бяха задължени да публикуват и да представят своето финансово и имуществено състояние пред Сметната палата, но тъй като Сметната палата нямаше разследващи функции, нямаше достъп до банкова тайна, тя не може да провери дали това, което е обявено от съответните лица, съответства реално на тяхното финансово или имуществено състояние. Това беше една пробойна в нашето национално законодателство и Сметната палата единствено изпълняваше функцията по публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни длъжности.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени