Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди са бягали в 41 щафетни обиколки на БНР

БНР Новини

Българското национално радио продължава честванията на 80-годишнината си с възобновяването на една отколешна традиция – щафетната лекоатлетическа обиколка по алеите на парк „Борисовата градина“.

Първата лекоатлетическа щафетна обиколка се провежда през 1963 година от Радио София, както тогава се нарича обществената медия. В нейните 41 издания – до последното през 2003 г., скоростните си умения са премерили повече от 40 хиляди ентусиасти от цялата страна и дори от чужбина. От 1990-а година с идеята да разшири кръга на участниците и любителите на спорта, обиколката се организира под патронажа на председателя на Българския олимпийски комитет Иван Славков и председателя на Комитета за младежта, спорта и физическото възпитание Цвятко Барчовски.

По-късно обиколката прераства в крос „Здраве“, организиран от столичния спортен клуб „Олимпиец“, спортен клуб „Ефир“ на БНР и столичния Клуб на спортния деятел. Председател на организационния комитет е членът на Международния олимпийски  комитет проф. Иван Славков. Промяната дава свои резултати и в следващите 13 години в щафетата участват състезатели от различни възрасти – най-младият е на 6 години, а най-възрастният стартира през 1997 г.  и това е 82-годишният Данаил Данаилов.

На 10 май 2015 г., след пауза от 12 години, Българското национално радио възобновява една от най-масовите лекоатлетически щафети у нас. Стартът този път ще е за аматьори в 11,00 часа пред бариерата на централния вход на радиото на столичния булевард „Драган Цанков“.

Участниците са разделени в отбори в 8 категории, като всеки тим е съставен от четирима състезатели – колкото са отделните постове на трасето от 800 метра. Според регламента всеки отбор трябва да е съставен от трима представители на организацията, излъчила тима, и един гост по избор, които може да е световноизвестен лекоатлет, политик, артист или личност.

Награди ще получат отборите, финиширали на първите три места в класирането, а освен това всички участници ще получат грамоти след края на състезанието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия