Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Сава Пиперов: Минавал съм под дъгата, движил съм облаци и съм докосвал слънцето

Сава Пиперов
Снимка: Георги Бангиев

Театърът за мен не е съдба. Но на сцената усещам свещено горене, което ме кара да се раздавам до край. Играта в театъра за мен е преди всичко огромно удоволствие. На сцената не усещам никаква умора, въпреки 10-те потни ризи. След представлението – да. Но по време на спектакъла - никога. Това сподели актьорът от Театър „София” Сава Пиперов, който вече 36 години е на сцената на българския театър.

Приятели и колеги за Сава Пиперов:

Той е прекрасен актьор. Може да играе и комедийни, и трагични роли. Ако се сближи с някого, той е готов на всичко за него. Критичен е към себе си. Много е странен и е многостранен - това каза за Пиперов театралът, драматург, режисьор и поет Недялко Йорданов, с когото Савата е работил в Бургаския театър. Актьорът Калин Врачански, който е в една гримьорна със Сава Пиперов в Театър „София”, сподели, че Савата борави с ролята като жонгльор и има безумно чувство за хумор. Професията добре го е избрала - допълни актьорът и завърши: Той е прекрасен човек! В нашия разговор не пропуснахме да включим и другия млад актьор, Николай Върбанов, който също е в гримьорната на Сава Пиперов. За него Савата е изключителна личност, респектираща със своята интелигентност. Истински във всичко. И е от „хвърчащите хора” от стихотворението на Валери Петров. И като поклон пред Сава Пиперов, за това, което е като човек и актьор, Николай Върбанов каза накрая: Сава, безкрайно те обичам! А приятелят на Пиперов от Бургас д-р Лорис Мануелян, който, както вметна Савата, е неговото второ аз, допълни образа на нашия гост, като сподели, че Савата е чист човек и в него може да се огледаш! Всички, с които говорихме за Сава Пиперов, подчертаха, че той е безкрайно талантлив. Дори един от работниците в Театър „София” с прозвището Дивака преди време казал на Савата: Какви са тия роли бе, Сава? Ти трябва да играеш Лир. Крал Лир! А Недялко Йорданов му пожела да попадне и да изиграе своята роля на живота.

В студиото на "Нощен Хоризонт" Сава Пиперов беше безкрайно откровен и честен. Той призна, че няколко пъти е гонил птичето, кацнало на неговото рамо, и не се гордее с това. Сподели, че не иска да е такъв „странен”, непредвидим в реакциите, недипломатичен... Това не го прави щастлив. Иначе е сантиментален човек, който лесно плаче, когато нещо особено много му хареса и когато чете стихове, в които открива нещо от себе си. Как пише музика? Първо избира стихотворението, а музиката сама идва при него.Семейството за него е над всичко. А това, което той е направил за най-близките до него, го разбрахме от специалните послания към Савата от съпругата и неговите три деца. Вградил е в младите своя неповторим „Пиперов ген” и те са се посветили на изкуството и са станали достойни личности.

Откровения, честност, музика, стихове - това е срещата със Сава Пиперов в „Нощен Хоризонт”. Един човек, когото си заслужава да познаваш!


               
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна