Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцария ни подкрепя финансово за дуалното обучение

Президентът Росен Плевнелиев и посланикът на Швейцария Денис Кнобел
Снимка: БГНЕС

България получава от Швейцария 3,5 милиона швейцарски франка, за да въведе дуалното обучение. Споразумението беше подписано от двама вицепремиери и двама министри в присъствието на президента Росен Плевнелиев.

Участието на частния сектор в образователната система е един от факторите за успеха на Швейцария. Дуалното обучение е  насочено към нуждите на бизнеса. Благодарение на тази система на обучение Швейцария има най ниската младежка безработица, посочи президентът Плевнелиев:

Рецептата е много проста - дуалната система на образование, където не всеки трябва да бъде висшист, но всеки има своето разумно развитие.

Провеждането на дуалното обучение по швейцарски модел започва пробно в две професионални училища в страната, обясни министърът на образованието Тодор Танев. Идеята е в бъдеще моделът да бъде въведен във всички професионални училища у нас. Целта е над 50 процента от обучението на учениците от 10 до 12 клас в тези училища да е практика:

Ние имаме нужда от професионални училища в много сфери, като някои от тях ги няма в Швейцария. Например Добруджа точно такава, каквато е, сред планините на Швейцария я няма. Намерението е това дуално образование да покрие 100 процента от професионалното средно образование.

Представители на правителството, синдикатите и бизнеса обсъждаха при президента качеството на образованието и пазара на труда.

Участниците в заседанието на Съвета по образование при държавния глава дискутираха професионалното обучение и дуалното образование, средствата за образование в бюджета, както и проблема с грамотността. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна