Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Балтимор обвини в убийство полицаите, участвали в ареста на загиналия чернокож Фреди Грей

Прокуратурата в Балтимор повдигна обвинения срещу полицаите, участвали в ареста на загиналия чернокож младеж Фреди Грей. Всеки един от шестте полицаи, участвали в задържането, получава няколко обвинения, сред които е и за убийство втора степен, непредумишлено убийство и нанасяне на побой.

Щатският прокурор Мерилин Мосби каза, че полицаите ще трябва да отговарят в съда по обвинения за смъртта на 25-годишния Фреди Грей:

Заключенията на нашето обширно, пълно и независимо разследване, заедно с заключението на аутопсията, което получихме днес, е, че смъртта на г-н Грей е следствие на убийство. Това ни дава достатъчно основания да повдигнем наказателни обвинения.

Прокурорът Мосби допълни, че задържането на Грей е било нелегално. Тя поясни, че младежът е претърпял тежко и критично нараняване на врата си в резултат на начина, по който е бил арестуван и транспортиран в полицейския автомобил. Малко след това телевизиите показваха кадри на ликуващи по улиците хора и шофьори, които натискаха клаксоните си в знак на съпричастност.

Ричард Шипли – доведеният баща на Фреди Грей, изрази удовлетворение от обвиненията, а адвокатът на семейството Уилям Мърфи каза, че случаят трябва да мотивира властите за реформа в полицейските практики.

Кметът на Балтимор Стефани Раулингс Блейк коментира:

Никой в нашия град не е над закона. Правосъдието трябва да се прилага наравно за всеки.

Според президента Барак Обама това, което хората в Балтимор желаят най-много е истината.

В същото време от синдиката на полицаите настояха, че задържаните офицери по никакъв начин не са наранявали Грей и коментираха, че повдигането на обвинения е прибързана преценка.

По-рано полицията в града призна, че отношението към младежа при задържането му е било в противоречие с правилата и допълниха, че той е поискал медицинска помощ, но такава му е била отказана.

Смъртта на Грей oтпреди две седмици е поредният случай от серията инциденти между полиция и чернокожи, които доведоха до масови протести в Америка.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна