Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Смилов: Не смятам, че има възможност Сакскобургготски да съживи политическата си кариера

Снимка: www.dnevnik.bg

ДПС има принос в развитието на демокрацията у нас, но не може да бъде интерпретирана като класическа либерална партия, още повече като носител на либерализма в най-чист вид поради няколко причини. Едната е корпоративната страна на партията. Другата – че партията може да разчита на твърд вот, до голяма степен етнически определен, който до голяма степен не се влияе от това как партията се представя във властта:

Дори да е много неуспешно управлението, както беше това на г-н Орешарски, всъщтност се оказва, че ДПС не бива наказвано от своите избиратели. Когато имаме такъв случай – избирателите на една партия, образно казано, не я наказват при провал в управлението, това прехвърля отговорността върху другите. Другите трябва така да формулират коалиционната си политика, че всъщност да покажат на тази партия, че наистина е сбъркала.

Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" политологът Даниел Смилов в коментар на политическата ситуация у нас. Позицията на ДПС, че партията е готова да участва във властта, ако от управлението бъде изолиран Патриотичният фронт, е отдавна известна и просто е лансирана отново, припомни той. Това обаче не може се случи, тъй като корпоративните зависимости все още в голяма степен не са отстранени, допълни Смилов:

Това са проблемите, които карат другите партии да не могат да влязат в открити, официални коалиции с ДПС. Някакви договорки би могло да има, спекулира се с такива, но аз лично мисля, че ДПС не участва в този управленски формат и това до голяма степен е логичната позиция, с оглед на развитието на нещата до момента.

Смилов коментира и интервю на Кирил Добрев, в което той съобщава, че ръководството на БСП е изолирало популярни лица в партията, приближени до бившия ѝ лидер Станишев и Георги Първанов:

БСП изпадна в тежка ситуация след изборите. Особено сега е видно, че тя губи доверието на избирателите. Партия, която претендира да е голяма, да падне на 10%  наистина е кризисна ситуация, особено с оглед на задаващи се избори. От тази гледна точка лидерът Миков и ръководството са прави да търсят спешни мерки по някакъв начин да бъде върнато доверието, включително със сериозни идеологически завои. Беше изпробвано нещо като русофилство – да застане БСП дори на по-крайна позиция от "Атака". Виждаме сега идеите със смяната на данъчната политика, отново се заговаря за ядрените мощности… Проблемът е, че когато на практика същият управленски екип, който е сега в ръководството на БСП, беше на власт във формата "Орешарски", тези политики не бяха проведени.

Според политолога в момента се търсят "изкупителни жертви", чрез които да се обясни защо тези промени не са се случили, когато е имало възможност. Смилов коментира и решението на БПЦ да бъде споменаван в литургиите Симеон Сакскобургготски като цар на българите.

Не смятам, че има някаква ситуация да поставяме въпроса: "Република срещу монархия", нито пък има реална възможност г-н Сакскобурготски да съживи политическата си кариера. Няма обективни предпоставки за нито едно от двете.

Липсата на политическа подкрепа сред обществото не може да бъде компенсирана с решение на Светия синод или с подкрепата на групи от интелектуалци.

Интервюто на Даниела Якова с Даниел Смилов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна