Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските състезатели с медали в първия ден от Световната купа по спортна гимнастика и акробатика

Българските състезатели с медали в първия ден от Световната купа по спортна гимнастика и акробатика
Снимка: http://varnaworldcup2015.com/

Българските състезатели започнаха с медали участието си международния турнир по спортна гимнастика и акробатика, съпътстващ Световната купа в тези два спорта. Състезанията започнаха още в 8:30 часа в Двореца на културата и спорта във Варна със съчетания на момчетата до 14, 16 и 18-годишна възраст, както и с изпълнения на акробатите в група 11-16 години.

Най-добрите резултати за българските гимнастици дойдоха при най-малките – до 14 години. Валери Рангелов спечели многобоя, приключвайки състезанието с още 5 от 6 възможни отличия на отделните уреди.

Това е най-големият турнир, който съм печелил. През цялото време ми беше много притеснено дали няма да допусна някоя грешка, да падна от уред. Радвам се, че успях да се справя и сега гледам напред към следващите състезания, сподели шампионът.

На минимална разлика след него остана Теодор Трифонов, който зае третото място, а втори в многобоя е турчинът Мехмед Айберк.

В по-горната възрастова група, до 16 години, Денислав Дамянов остана втори в многобоя, след като взе 4 медала на отделните уреди, сред които злато на висилка.

Не съм изненадан от представянето на момчетата. За повечето състезатели в по-ниските възрастови групи това беше първо голямо състезание. Стресът и емоциите бяха в повече. Въпреки това мога да отлича Валери Рангелов и Теодор Трифонов. Те се справиха много добре. Двамата са част от групата състезатели, които в рамките на месец ще участват в 4 турнира и може би това е и причината да се намират в най-добра форма. За почти всички останали сега започва подготовката за Европейския младежи олимпийски фестивал, който ще се проведе през август в Тбилиси, Грузия и е нормално да не са в оптимално състояние, коментира треньорът на юношеския ни национален отбор Димитър Митев.

Денят започна успешно и за българската акробатика, след като Светослав Георгиев и Мартин Симеонов спечелиха злато в темповата комбинация при 12-18-годишните.

Честно казано, до последния момент преди да ни обявят за победители, не знаехме на кое място сме. Винаги сме концентрирани върху собственото си представяне и не следим конкуренцията. Важно е и утре да продължим по този начин, споделиха победителите.

Отлично представяне направи и смесената ни двойка Силвина Митрева и Калоян Нинов, които спечелиха бронзов медал в темповата комбинация при 11-16-годишните.

Това ни е първото голямо състезание заедно, защото сме двойка от началото на есента през миналата година. Всичко е въпрос на артистичност. Допуснахме леки грешки, но компенсирахме с добра хореография и сме много доволни от третото място, казаха след състезанието Силвина и Калоян.

Надпреварата продължава с квалификациите за Световната купа със съчетания на три уреда при мъжете – земна гимнастика, кон с гривни и халки; прескок и смесена успоредка при жените и изпълнения в различните видове в акробатиката.

Входът за зрители в Двореца на културата и спорта е 3 лева.

БНР е медиен партньор на Световната купа!


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени