Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докато търси спасение от кредиторите, Гърция води и преговори за изграждане на газопровод за руски газ

Алексис Ципрас и Владимир Путин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Докато търси спасение от кредиторите, Гърция води и преговори за изграждане на газопровод за руски газ. Последният разговор между руския президент Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас доказва желанието на Атина да се превърне в енергиен център на Балканите.


Само държавни компании ще участват в изграждането на "Гръцки поток" като продължение на газопровода от Турция. Това уточняват от министерството на енергетиката във връзка с проведения разговор между президента Путин и премиера Ципрас.


Руската страна предложи на Атина финансиране на изграждането на газопровода на гръцка територия.


Затъналата в дългове гръцка икономика има силна необходимост от руски инвестиции, коментират експерти. Правителството на Ципрас обещава в близко бъдеще споразумение с кредиторите, като отново се връща към приватизация на стратегически обекти, част от които са в полезрението на руски компании. Атина изрази желание не само да участва в газопровода, но вижда и засилване на руските инвестиции към Гърция както в енергетиката, така и в приватизацията на пристанища и летища.


Въпреки погледа към Русия Гърция разчита на кредиторите, за да се спаси от фалит, се подчертава в коментарите за политиката на правителството на СИРИЗА. Опозицията и бизнесът призовават премиера за незабавно споразумение с кредиторите, за да се отблокира финансовата помощ.


Премиерът Алексис Ципрас отказа поканата на президента Путин да посети утре Москва, въпреки видимо добрите отношения между двамата политици. Гърция е представена на Парада на победата в Москва от  председателя на парламента Зои Констандопулу, която днес замина за руската столица.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна