Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Генчев: 500 000-на българска армия е участвала в тежки сражения срещу елитни хитлерови дивизии

Снимка: sitebulgarizaedno.site50.net


Българското участие наистина е внушително и поради тази причина народът ни има право и основание да празнува разгрома на хитлеристка Германия. Дори само заради факта, че 500 000-на българска армия е участвала в много тежки сражения срещу фашизма срещу елитни хитлерови дивизии на територията на Македония, Сърбия, Унгария и Австрия. Това не са спомагателни функции, логистични подкрепи.

Това каза в интервю за „Хоризонт“ историкът доц. Димитър Генчев, който припомни че в сраженията са ранени и убити общо близо 30 000 българи, а след 1941 г. в страната е имало и гражданска война у нас. България не е загубила територии след Втората световна война заради участието си във войната срещу Германия, припомни той.

Българската армия съвсем грамотно решава всички тактически задачи и преодолява всякакви препятствия. Това нещо прави изключително впечатление на руснаците, които са воювали срещу румънци, срещу италианци, срещу унгарци и знаят, че извън Германия, другите са, общо взето, войски за пробив и винаги много лесно ги елиминират.

Генчев припомни и Дравската епопея, в която българските войски са използвали нестандартен похват за борба с немските танкове, като са стреляли във веригите, а не в броните им. По-късно български танкисти са използвали именно поразените танкове, за да атакуват напредващите немски машини в тил.

Всичко това е забелязано от маршал Толбухин и не случайно единствен от всички коалиционни военни партньори на Съветския съюз, ген. Владимир Стойчев е поканен да дефилира на Червения площад. Това е изключително признание за ролята на българите по време на тези военни действия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна