Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти от БНР на протест за достойно заплащане

Снимка: Ивайло Михайлов

Журналисти от БНР излязоха на протест пред сградата на радиото заради намалени почти наполовина хонорари и допълнителни възнаграждения.

Според Закона за държавния бюджет за 2015 г. обществената медия трябва да съкрати 10 процента от разходите за персонал. "Към настоящия момент имаме информация, че хонорарите, които получаваме над заплатата, ще бъдат намалени с между 40 и 50 процента за различните програми на радиото", заявиха журналистите.

Няма диференциация защо този процент се разпределя между всички радиопрограми и как е определен.

Програма "Хоризонт" е денонощна, със сериозна журналистика и публицистика и не виждам как ние сме наравно с останалите и процентът намаление ще се прилага еднакво за всички, заяви пред журналисти репортерът и водещ на предаване в програмата Виолета Ашикова. Тя отбеляза, че заплатата на един служител в "Хоризонт" е много ниска и за да се чувстват достойно, журналистите разчитат на хонорари. Повечето от нас сме хора с две магистратури и докторантури и не може да получаваме заплата от 600 лв. и 100 лв. хонорари, посочи Ашикова.

Според Лъчезар Цветков, репортер и водещ в програма "Хоризонт", не е справедливо законовото изискване за намаляване на разходите за персонал да бъде изпълнено за сметка на хората, които реално изпълняват обществената функция на радиото. Очакванията на протестиращите са ръководството да промени намеренията си и да покаже как администрацията ще се солидаризира с процеса на намаление на разходите. Журналистите носеха плакати с надписи "Не съм процент. Не съм персонал", "Минус 43 процента качество" и празна паничка като символ.

Работещите в БНР са прави да са недоволни и да не са щастливи от ситуацията, в която сме попаднали, защото по отношение на тези съкращения, за които говорим, ние сме от едната страна на барикадата, каза генералният директор на БНР Радослав Янкулов по-късно в интервю за предаването "12+3". 

На въпрос какво е наложило намаляването на хонорарите на служителите на радиото с 43%, генералният директор отговори: 

Аз ще обясня на нашите слушатели какво наложи намаляването на хонорарите с 43%, но в същото време ще ми бъде интересно някой да обясни какво означава плакатче, в което пише "-43% качество". Защо 43% качество за труд, който е описан в трудовите характеристики на всеки един от нас, подписани трудови характеристики със стойност на заплатата? Това, което прилагаме, са извънредни мерки, които са продиктувани от императивното нареждане, императивния Член 48 в бюджета на Република България за 2015-а година, чиято алинея 2-ра звучи така: "10-процентно съкращение на средствата за издръжка на персонала". Значи, само от това перо на бюджета на радиото ние сме длъжни да съкратим 10%, казано по друг начин това са 2,4 млн. лева. От никъде другаде, от нито едно перо, от никаква друга част от нашия бюджет от 42 млн. лева ние не можем да вземем 1 стотинка и да я съкратим, за да изпълним това държавно нареждане. Това го разбрахме на 15-и януари. Радиото е реагирало навреме и не е изгубило нито една минута, ако приемем, че дните, в които ние проведохме маса срещи, написахме купища писма и проведохме много разговори с много сериозни хора, от които зависи дали тази мярка би могла да бъде намалена, или премахната, очаквахме положителен отговор. Не можеше и никога нямаше да допусна това - да получим едно такова нареждане и безмълвно да козирувам и да започнем да съкращаваме 10-те процента.


Всеки може да протестира колкото пъти иска и за каквото иска, заяви Янкулов и добави: 

Мен ме тревожи факта, че не срещаме или не искаме ние всички да срещнем разбиране на ситуацията, която е конкретна и е достатъчно ясна. За да се постигне сумата от 2,4 млн. лева, трябваше да бъдат съкратени над 200 души от системата на БНР. Дори и да има безсмислени структури, аз не останах с такова впечатление от редицата срещи, които проведохме със синдикатите и представителите на Общото събрание на радиото. Срещите не донесоха никакво конкретно милиметърче по посока на това, че е по-добре да бъдат съкратени хора и да бъдат запазени хонорарите или нещо подобно. Поне на четири или пет директорски съвета съм поставял въпроса пред директорите от системата на БНР да направят преглед на структурите си и да докладват - има ли излишни бройки, има ли хора, които не работят достатъчно, има ли хора, които идват само да обядват и след това се прибират. 

Не може да бъде преосмислено решението за намаляване на хонорарите, защото, за да бъде преосмислено, трябва да започнем да мислим как да съкращаваме хора, а тъй като губим време и ефектът от съкращаването на хора няма да бъде пълен - това означава да разбием радиото, заяви категорично генералният директор Радослав Янкулов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна