Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре е премиерата на мегаспектакъла на Явор Гърдев "Квартет"

Сцена от спектакъла

Премиерата на необичайното представление „Квартет“ е утре в зала 1 на НДК. Представлението е симбиоза на театър, кино и компютърни технологии.

В интервю за предаването „12+3“ режисьорът на спектакъла Явор Гърдев заяви: Идеята зрее от няколко години. Самоцелната употреба на технологии в театъра е нещо, което често се среща, но няма особен смисъл, докато в случая с пиесата „Квартет“ тази възможност предостави едно много важно и адекватно решение за пиесата, която е написана за двама души, които всъщност играят четирима. Пиесата разказва за опитите на един мъж и една жена да разберат света от гледна точка на другия пол и от гледната точка на човека, когото обичат. Затова е представлението и тази възможност актьорите да бъдат едновременно себе си и да играят едни персонажи, а в същия момент на екрана да играят други персонажи и да разменят половете си е много точна за този текст.

Персонажите ще пресъздадат Захари Бахаров и Снежина Петрова. В интервю за предаването „Нещо повече“ актрисата Снежина Петрова каза: Нямам търпение утре да се види какво се получи при толкова рискове и неизпробвани синхрони между различни екипи. Текстът е литургичен. Този текст интерпретира всички клишета, за които човек може да се сети като любов, смърт, Бог, като все едно преминаваш през чистилище. В този текст трябва да се влезе и емоционално, и изповедално, и духовно. Това, което ще се случи с „Квартет“, се различава от всички други проекти, защото е един текст, който не е комерсиален, не е прост.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени