Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Иванов: Срещата на политическите лидери в Скопие е вид кръгла маса

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Срещата на политческите лидери в Скопие, която продължава и в момента, е вид кръгла маса, заяви пред "Хоризонт" Иво Иванов от  Българското геополитическо дружество

Вече имаме резултати, временни, така да се каже на почивката, от разговорите, които се водят в Дипломатическия клуб в Скопие и те засега сочат следната картина. Първо, американският посланик и представителят на Европейския съюз в Скопие са само наблюдатели, те не участват в преговорите, само наблюдават, поне така твърдят македонските колеги. Но интересна е другата новина, че при така наречената почивка, Груевски, заедно с лидерите на двете албански партии – Али Ахмети и Мендух Тачи, са отишли в двора навън, разговаряли са помежду си, провели  са някакви свои консултации, докато лидерът на опозицията Зоран Заев е останал при посланиците. В краткия брифинг, който е дал Зоран Заев обаче, той е казал, че не е съгласен с това, което му предлагат управляващата коалиция. Те категорично поставят пред скоби условието че Груевски трябва да подаде оставка, докато Демократичната уния за интеграция и и вицепремиерът Ахмети е излязъл с предложението ако може да е направят работни групи, които да започнат да търсят какъв е по-добрият вариант да се направи една правителствена промяна, но което да бъде в рамките на ремонт на кабинета и т. н. 

Най-общо ако трябва да направим аналогия с българския опит и опита в Източна Европа, това е един вид кръгла маса, която обаче не си е свършила работата на ниво експерти, много трудно ще проработи на ниво лидери, но пък в едно такова авторитарно общество като македонското на ниво експерти нищо не може да се свърши и много ясно западните дипломати са показали, че преговорите трябва да се водят между лидерите. Тази кръгла маса ще продължи, смятам, че върху нея е повлияе днешното решение, което ще вземе съветът на външните министри в Европейския съюз. Очаквам, разбира се, поредната дипломатична формулировка, която между другото в Скопие трудно разбират езика на Брюксел.

Според Иво Иванов премиерът Груевси няма друг път освен да подаде оставка:

Дори и за нашите балкански стандарти и ширини Груевски е преминал всякакви граници и след случилото се в Куманово той няма друг път, освен напускайки правителството, рано или късно, ако остане в Македония, да застане пред съда. Независимо кой е го съди, дори и да го съдят в Хага, не би му се разминало влизането в затвора и той го знае много добре това и ще се брани до последно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна