Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

ЕС и Швейцария сложиха край на банковата тайна

Вчера Европейският съюз и Швейцария подписаха важно споразумение, което ще сложи край на банковата тайна за жителите на ЕС и ще предотврати възможността за депозиране на недекларирани средства в швейцарски банки.

Швейцария, която беше подложена на натиск от страна на Европейския съюз и САЩ, се съгласи да подпише споразумения за автоматичен банков обмен на данни, които ще приключат дългата традиция на швейцарската банкова тайна.

Според споразумението, ЕС и Швейцария ще обменят автоматична информация за банковите сметки, притежавани от съответни техни граждани, включително и за притежателите на бизнес сметки.

Европейският икономически комисар Пиер Московиси, който също така отговаря за въпросите на данъчното облагане, каза след церемонията по подписването, че това споразумение е пореден удар срещу лицата, укриващи данъци и още един скок към по-справедливо данъчно облагане в Европа.

Швейцария се съгласи да се извърши голямо почистване на дома, заяви от своя страна Жак дьо Ватевил - швейцарският държавен секретар по международните финансови въпроси. Той също така изрази надежда, че документът ще изглади отношенията с ЕС.

Тази нова прозрачност следва да подобри не само способността на страните-членки да проследяват и да се справят с лицата, укриващи данъци, но тя също така трябва да действа като възпиращ фактор срещу укриването на доходи и активи в чужбина с цел избягване на данъци, подчерта Московиси.

Документът ще влезе в сила през 2018-а година, но преди това швейцарският парламент трябва да го ратифицира и не е изключено властите в Швейцария след това да го подложат на референдум.

ЕС подготвя подобни споразумения с Андора, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино.

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.