Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки": Моника Маковей все пак се съгласи, че са необходими конституционни промени

Снимка: БГНЕС

След като разбра за недосегаемостта на тримата големи в съдебната власт, Моника Маковей се съгласи, че са необходими конституционни промени. Това съобщиха в интервю за предаването "Конструкция" от Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки", които бяха инициатор на дискусията, в която участва и румънския правосъден министър.

Искрен Кръстев от Гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" уточни: Тя дойде в България, за да сподели не само опита си, но и даде един добър пример на нашите магистрати.

Петромир Кънчев от Гражданската инициатива определи като знаково участието на Маковей в дискусията: В сферата на съдебните реформи, правени в новите страни-членки на ЕС, може би нейният опит е най-отчетлив и е всепризнат. Тя самата е канена като консултант и в други европейски страни. /…/ Темата за съдебната реформа у нас отдавна е излязла от средите на професионалистите. Тя е в устата на всеки български гражданин, защото всеки ходи в съд.

По отношение на съвета на Маковей да не се променя Конституцията, Кръстев обясни: По-скоро това, което Маковей представи като послание е, че на нас наистина ни трябва смелият човек, който да ни поведе. Във връзка с промяната на Конституцията, тя не беше запозната, че мандатът на главния прокурор е 7 години.

Кънчев допълни, че след като румънският правосъден министър разбрала за недосегаемостта на тримата големи в съдебната власт, е променила посланието си и е заявила, че все пак са необходими конституционни промени.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени