Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът: 25-и октомври е много вероятна дата за местни избори и за провеждане на референдум

| обновено на 01.06.15 в 15:57
Снимка: БГНЕС

25-и октомври е много вероятна дата за местни избори и за провеждане на референдум, съобщи президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава каза, че по темата има широко политическо съгласие и че преговорите с парламентарно представените партии ще приключат до часове. До дни президентът ще направи обръщение към нацията, в което ще съобщи точната дата на местните избори и въпросите за референдума. Росен Плевнелиев изрази убеденост, че Централната избирателна комисия ще се справи с организирането едновременно на местния вот и националното допитване.

Виждам широко политическо съгласие за провеждане на национално допитване. Това ме въодушевява, това ме радва. По отношение на датата за провеждане на изборите има широко съгласие. Аз имам конституционното право и мога да посоча, но искам да го направя, не заради конституционното право на президента, а искам да го направя заедно с парламентарно представените политически сили. Още няколко часа и всичко ще изкристализира. Въпрос е на последно доуточняване, да го нарека така, на точките, на запетайките, за да бъда аз коректен към политическите партии и към народа, и да намерим най-добрата формулировка, но това, което подготвям, е изключително близо до това, което подготвихме още преди година и половина.

За въпросите на референдума Плевнелиев каза, че са близки до тези на националното допитване, което предишното 42-ро Народно събрание отхвърли.

Мажоритарен елемент, задължително гласуване, дистанционно гласуване, тези въпроси са изключително актуални. Въпрос е на последно доуточняване на точките, на запетайките, но това, което подготвяме, е изключително близко до това, което подготвихме още преди година и половина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна