Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 6 юни, от 19 часа, директно предаване от зала „България“: Концерт на Русенската филхармония с диригент Владимир Кираджиев и солист Людмил Ангелов

| обновено на 06.06.15 в 09:39 БНР Новини
Русенска филхармония
Снимка: архив на Русенската филхармония

По покана на организаторите на международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици” елитният оркестър от крайдунавската столица ще се представи в зала „България“ с впечатляваща програма от симфонични творби, като две от тях ще отбележат своето първо изпълнение в България.
В празничната вечер ще прозвучат „Прелюдии” от Ференц Лист и за първи път пред софийската публика ще бъдат изпълнени „Руска рапсодия” от Шулц-Евлер и „Концерт за пиано и оркестър“, опус 3 от Морис Мошковски. Диригентът Владимир Кираджиев и виртуозният пианист Людмил Ангелов са първите съвременни интерпретатори на „Концерт за пиано и оркестър“, опус 3 от Морис Мошковски. Концертът се счита за изгубен, докато в едно имение, заедно с други ранни творби и дневници, запазени във Френската Национална библиотека се намира саморъчно написаната ръкописната партитура. В резултат идва „втората премиера” на концерта на 9 януари 2014 година в залата на Варшавската филхармония с българския пианист Людмил Ангелов, диригента Владимир Кираджиев и Симфоничния оркестър на Жешовската филхармония „Артур Малавски”.

До 29 юни ще продължи 46-то издание на международния фестивал „Софийски музикални седмици“, чиято определяща фраза тази година е „Среща на зрелостта с младите, които пишат историята на XXI век“. Музиканти от десет държави и няколко поколения се обединяват, за да ни представят нови и утвърдени творби в различни формати. 25 основни събития и съпътстваща програма с ученици и студенти по музика ще зарадват почитателите на класиката.

Людмил Ангелов            Снимка: архив на Русенската филхармонияСолистът Людмил Ангелов е роден във Варна. Пианистът завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в София. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и феноменалният пианист и педагог Константин Станкович.
Людмил Ангелов е отличен с награди от международни конкурси, в това число „Виртуози на клавирната музика“ (Чехия, 1973), Сенигалия (Италия, 1976), „Фредерик Шопен“ (Полша, 1985), Международен конкурс Палм Бийч (САЩ, 1990) Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997).
Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Хонг Конг, Корея и Тайван, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е солирал с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри, под диригентството на музиканти от ранга на Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жoзeп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия Асeнсио, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Георги Димитров, Владимир Гяуров, Росен Миланов и други.
През сезона 1987/1988 Людмил Ангелов представя събраните творби на Шопен за пиано в цикъл от дванадесет рецитала. За това уникално събитие той получава отличието „Млад музикант на годината“ в България. Участвал е и в някои от най-значимите Шопенови фестивали. През 1999 година изпълнява с огромен успех „Интеграла“ с музика на Шопен в Мадрид и други градове в Испания.
Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 г. в Линкълн Център. Свирил е също така и в залите на Берлинската филхармония, „Плейел“ и „Гаво“ в Париж, „Херкулес“ в Мюнхен, „Концертгебау“ в Амстердам, Операта в Монте Карло, „Брукнерхаус“ в Линц, „Аудиторио Насионал“ в Мадрид, „Аудитори“ в Барселона, „Палау“ във Валенсия, концертните зали на Московската и Миланската консерватория, Двореца на музиката в Атина, KBS в Сеул и други.
Людмил Ангелов живее в Испания, където е основател и понастоящем артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо.
Сред неговите изяви през 2000 г. най-успешни са рециталите му на Международния клавирен фестивал La Roque d’Anthéron във Франция и на Международния Шопенов фестивал във Варшава. През 2002 г. Людмил Ангелов дебютира на Фестивала в Нюпорт (САЩ).
Пианистът има записи за RСА, Gega new, France Classique, Pentatone, Danacord. Изпълненията му се излъчват от радио и телевизионни канали в България, Франция, Великобритания, Испания, Полша, Унгария, САЩ, Аржентина и Корея. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Международния Шопенов институт във Варшава с Grand Prix du Disque Chopin.
През 2006 година Людмил Ангелов реализира няколко световни премиери на произведения от Николай Капустин на Международния музикален фестивал в Толедо. През същата година осъществява заедно с цигуларя Веско Ешкенази интегралното изпълнение на Моцартовите сонати за пиано и цигулка в Хихон, Толедо и Мадрид. Най-новият компактдиск на пианиста издаден от Gega New включва „Испански танци“ от Енрике Гранадос.
През сезона 2009/2010 Людмил Ангелов осъществи няколко изключително успешни проекта – Интеграл от 6 концерта с музика на Шопен в Испания и България, концерти в Белгия, Италия, Франция, Германия, Полша, Сърбия, Словения, Южна Корея и САЩ, както и запис на 5-те клавирни концерта на Панчо Владигеров за английската компания Toccata Classics.
Людмил Ангелов е носител на наградата „Аполон Токсофорос” на фондация Аполония и е член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата в Толедо.

Владимир Кираджиев       Снимка: архив на Русенската филхармонияВладимир Кираджиев е български диригент и композитор, член е на Съюза на българските композитори. Автор е на камерни и симфонични произведения. В последните две десетилетия живее и преподава във Виена.
Още в началото на 80-те години, след специализациите си по дирижиране при известните диригенти – в Германия – при Курт Мазур и в Италия – при Франко Ферара, пътят му е предопределен да работи извън България. В края на 80-те става асистент на проф. Карлос Остерайхер, специализира при него в Университета за музика във Виена, където по-късно получава докторската си степен и започва да преподава.
Като диригент е гастролирал в почти всички български филхармонични оркестри, дирижирал е продукции на Дойче опер и на Комише опер – Берлин, Метропол театър – Берлин, Щадттеатър – Люцерн, Латвийската национална опера, Рига, Софийската опера и балет, Татарската национална опера – Казан, Краковската Опера – Полша. Ръководи няколко симфонични оркестри в Австрия, Германия, Франция, Италия, Швейцария, България, Литва, Латвия, Русия, Полша, Мексико, Колумбия, Южна Корея и Китай.
Работи със звезди като Анна Нетребко, Елина Гаранча, Майя Ковалевская, Мати Салминен, Рафал Блехач, Рудолф Нуреев, Рене Коло, Шаром Кам, Гай Туврон и много други.
От сезон 2008/2009 е артистичен директор на държавната филхармония в Жешов, Полша и артистичен директор на музикалния фестивал в Lancut, Полша. През сезон 2013/2014 той е първият гост-диригент на Opera na Zamku в Шчечин, Полша. Владимир Кираджиев има следните записи: 1996 – творби на Шьонберг и Лутославски, 1998 – „Тоска“ от Пучини, 2000 – произведения от съвременни австрийски композитори, 2001 – валсове и полки на фамилията Щраус. От лятото на 1994 – 1995 г. е доцент в Института за диригенти в Университета за музика и сценични изкуства във Виена.

Концерта излъчваме по програма „Христо Ботев“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени