Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивилина Алексиева: ЦИК вече се подготвя за изборите

Снимка: БГНЕС

Председателят на Централната избирателна комисия Ивилина Алексиева заяви в предаването "Преди всички", че ако Народното събрание приеме решение за произвеждане на референдум заедно с местния вот през есента, ЦИК ще се справи и вече тече подготовка.

На всички е ясна сложността. Ясно е, че на места ще се гласува с четири бюлетини, ясни са и избирателите. Още отсега мислим за по-ранна разяснинтелна кампания, а също и за едно по-сериозно обучение на избирателните комисии. Задача на ЦИК е да минимизира възможните грешки. Затова ние ще говорим много интензивно за това, че гласоподавателите трябва да отбележат първо своите предпочитания за партия или коалиция, а след това преференция за кандидат. Това ще забави процеса на гласуване и отчитане на резултата. 

За гласуването на българите в чужбина на референдума Алексиева обясни: 

В Народното събрание все още няма закон, за да кажем в каква рамка ще провеждаме референдум в чужбина. Но ЦИК вече има достатъчен опит, така че, когато има някаква яснота, ние ще проведем и тази разяснителна кампания. Чрез МВнР ще уведомим всички българи, когато имаме яснота. 

Започваме подготовка на повече и по-ясни обучителни материали. Имаме и Обществен съвет, те имат опит в провеждането и на разяснителната кампания, и на обучението. Има проблем, който се появява при всички избори. Това е честата смяна на членове на секционни избирателни комисии в последния момент. ЦИК на предходните два вида национални избори съумя да постигне увеличаване на възнаграждението, така че ще искаме поне това възнаграждение да се запази. С оглед на по-сложните избори и референдум, ще искаме по-високо възнаграждение. И стига държавата да има възможности, ще се опитаме да постигнем по-високо заплащане. 

За проблема с отпечатването на бюлетини Алексиева допълни, че вече месец тече обсъждане във всички заинтересовани институции по проблема с отпечатването на бюлетините за местните избори тази есен. Сред вариантите е този да се закупи допълнителна техника и да се назначи допълнителен персонал. 

Печатницата на БНБ извършва проучване дали могат други печатници да отговорят на изискванията и са в България. Така че този процес ще бъде подсигурен. Съвсем скоро ще имаме пълна яснота по какъв начин ще се случи. 

Ивилина Алексиева допълни, че сред вариантите, които се поставят на обсъждане, е и печатане на бюлетини в чужбина. 

Петър Стаматов от изданието "ЕвроЧикаго" каза, че все още не е ясно дали българите въобще ще имат право да гласуват извън териториите на дипломатическите представителства. Трябва да бъде облекчено нашето гласуване. Временните обществени съвети написаха писмо и го изпратиха до председателя на НС и парламентарните групи, но нямаме отговор. 

Чуйте разговора от звуковия файл, а също и какви забележки и притеснения имат българите в чужбина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!