Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Хасан Адемов:

ДПС не може да провали кворума в НС, ако представителите на управляващите са на работа

Д-р Илко Семерджиев: Дори министърът на здравеопазването не може да отговори какво ще има в основния и допълнителния здравен пакет

Снимка: БГНЕС

Движението за права и свободи не може да провали кворума в Народното събрание, ако управляващите са по местата си в пленарната зала. 136 души са представителите на управляващата четворна коалиция и проблемът с липсата на кворум е техен. Това заяви пред "Хоризонт" в предаването "12+3" бившият социален министър и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов по повод провала на петъчното заседание на Народното събрание.

Той обясни, че ДПС са били против текстовете, предлагани от здравния министър Петър Москов, защото вместо дерегулация на системата, се предлага концентриране, и допълни: Текстът за увеличаване на броя на членовете на Надзорния съвет на НЗОК с двама представители на държавата е изтеглен заради аргументите на опозицията. Голямото притеснение обаче е, че няма яснота кои са социално значимите заболявания, които ще доведат до изпълнение на здравните цели и ще гарантират 100% безплатно лечение на здравноосигурените лица. Търси се не постигане на целите, а услуга за застрахователните компании, например.

Според д-р Илко Семерджиев от Международния институт за здравни грижи, лидер на формацията "Десните" и бивш министър на здравеопазването е недопустимо смесването на здравното осигуряване със спешната помощ: Министърът на здравеопазването трябва да е разбрал, че спешната помощ е държавна отговорност и се финансира от държавния бюджет, а не от Здравната каса. Смесването на понятията е пагубно. Всеки трябва да знае, че спешната помощ е услуга, която се дължи на всеки гражданин, независимо дали той е здравно осигурен или не.

Той се опасява, че дори самият министърът на здравеопазването не може да отговори на въпроса какво ще има в основния здравен пакет и какво в допълнителния: Мина една поправка в дефиницията какво значи здравно осигуряване. Ние вече нямаме възможност за доброволно здравно осигуряване, а някой се готви да подари втория пакет на застрахователите. Затова е вмъкната новата част в дефиницията, че, освен Националните рамкови договори, ще важат и застрахователните договори към здравното осигуряване и най-вероятно това ще е за допълнителният пакет.


Интервютата на Диана Янкулова с д-р Илко Семерджиев и д-р Хасан Адемов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна