Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Икономистът Георги Стоев:

Доброто състояние на приходната част на бюджета се дължи на европейските средства, а не на реформи

Не може да се твърди, че държавният бюджет е в много добро състояние. Доброто състояние на приходната част на бюджета се дължи на възстановяването на европейски средства, а не от реформи. Това коментираха за "Хоризонт“ икономисти по повод решението на Министерството на финансите през юни да не се поема държавен дълг на вътрешния пазар. От ведомството съобщиха, че заради доброто изпълнение на приходната част на бюджета и високото ниво на фискалния резерв предвидените през шестия месец от годината емисии от държавни ценни книжа няма да бъдат проведени.

През март беше емитирана тройна емисия от еврооблигации на обща стойност над 3 млрд. евро. С част от тях беше погасен заем от края на миналата година. Останалите средства са във фискалния резерв. През април излишъкът в хазната е над 1 млрд. лева, а през май се очаква той да бъде 1,15 млрд. Във фискалния резерв има над 11 млрд. лева, а икономиката се развива все по-добре, сочат официалните данни.

Според Калоян Стайков от Института за пазарна икономика е твърде рано да бъдем оптимисти в очакванията си:

Изпълнението до тук не показва, че бюджетът е в много добро състояние. Ръст на данъчните приходи е констатиран през януари месец. За останалите 3 месеца приходите са минимално над стойностите от миналата година. Понеже има голям приход на европейски средства затова и изпълнението на приходите е по-добро от 2014 година.


Икономистът Георги Стоев също подчерта, че доброто състояние на приходната част на бюджета се дължи на възстановяването на европейски средства, а не на реформи:

Половината от увеличението от 1,9 млрд. за 4-те месеца е резултат от касов ефект, свързан с възстановяване на европейски средства от минали периоди. Това е касовият излишък. В момента ликвидността на правителството е добра. Най-вероятно по-добра от очакванията на министъра на финансите. Това може би е и обяснението защо беше канцелирана емисията на държавните ценни книжа.


Коментарите на икономистите чуйте в репортажа на Марта Младенова.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.