Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските социалисти избират лидер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делегатите на Десетия конгрес на Партията на европейските социалисти в Будапеща избират тази вечер своя лидер за следващите две години и половина. Кандидати са 71-годишният Енрике Барон Креспо, издигнат от Испанската социалистическа работническа партия, и настоящият президент Сергей Станишев.

Общо 905 са делегатите на форума, като 419 са с право на глас. Късно тази вечер с тайно гласуване ще стане ясен новият президент на Партията на европейските социалисти, който ще я ръководи за следващите две години и половина. 

Партията на европейските социалисти ще продължи да подкрепя още по-ефективно националните партии по места с идеи, инициативи и конкретна помощ в предизборните кампании, мотивира се кандидатът и настоящ президент на ПЕС Сергей Станишев. Той  сочи като основни свои политически цели ПЕС да е първа политическа сила на изборите през 2019-а, социалист да застане начело на Европейската комисия и в листите на европейските социалисти  да бъдат включени не само много жени, но и значителен брой млади хора. Освен процедурата по двата избора, дневният ред на заседанието предвижда обсъждането и приемането на общи декларации, свързани с демокрацията и трудовата заетост в Европа.

Българската шестчленна делегация на социалистите ще води лидерът на БСП Михаил Миков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени