Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изборният конгрес на ПЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изборният конгрес на Партията на европейските социалисти /ПЕС/, който се провежда в унгарската столица Будапеща, беше открит преди минути. В следващите часове следва важната процедура по избор на нов президент на ПЕС. Делегатите на конгреса ще избират между двамата кандидати  - настоящият президент на партията Сергей Станишев и испанецът Енрике Барон Креспо.

Това е десетият изборен конгрес, на който вече започнаха уставните процедури, след които ще започне и процедурата по избор на бъдещия президент на партията. 905 са делегатите на конгреса, като 419 с право на глас. Това са представителите на леви партии от 28-те страни-членки на ЕС.

С жребий по-рано днес беше решено първо в бюлетината да бъде изписано името на испанския кандидат. Следва и друг жребий - за поредността на речите на двамата кандидати.

Най-късно до 22 часа българско време ще бъде ясно кой поема Партията на европейските социалисти за следващите две години и половина. Има големи очаквания за преизбирането на Сергей Станишев. По предварителна информация, зад неговата кандидатура застават левите партии от Германия, Италия, скандинавските страни и страните от Централна и Източна Европа. Очакванията са Франция и Белгия да дадат своя вот за 71-годишния испанец Енрике Барон Креспо, издигнат от Испанската социалистическа и работническа партия. Делегатите на Испания и Португалия са разделени в избора между двамата кандидати. Всяка делегация сама ще определи дали да гласува блоково или индивидуално за президент на ПЕС. Информацията, която имаме е, че българската делегация ще гласува блоково. Тя е шестчленна и е водена от лидера на БСП Михаил Миков. Преди началото на конгреса, Миков пожела успех на Сергей Станишев.

Той е успешния кандидат. И за нас, от БСП, е въпрос, не само на престиж, а и въпрос за едно развитие на Партията на европейските социалисти, за повече успехи. Всичко това е свързано с избора на Сергей. Така, че не само пожелаваме, а и активно участваме да стигнем до неговото преизбиране, защото това е пътят пред европейската левица.

За избора на новия президент на ПЕС ще ви информираме своевременно. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна