Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сергей Станишев беше преизбран за президент на ПЕС

Днес той ще обяви своя нов екип

| обновено на 13.06.15 в 12:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С 69,5 процента от гласовете Сергей Станишев беше преизбран вчера вечерта за председател на Партията на европейските социалисти на Десетия конгрес на партията в Будапеща. Неговият опонент - испанецът Енрике Барон Креспо - се оттегли от надпреварата, заради очакваната широка подкрепа за Станишев.

На втория ден на Конгреса преизбраният президент ще обяви новоизбраните заместник-председатели и генералния секретар на ПЕС. Очаква се Станишев да запази досегашния генерален секретар Ахим Пост и е възможно да направи разширение на екипа си, заради по-големите усилия за подготовката на изборите през 2019 година и инициативите, които ПЕС обяви по време на Конгреса - по-добро представителство на жените, детска гаранция и индекс на демокрацията в Европейския съюз (ЕС). По примера на младежката гаранция, средства от Европейски социален фонд могат да отиват за борба с детската бедност, за детско здравеопазване и образование, за удължаване на периода на платеното майчинство. Индексът за демокрация в ЕС ще мери дали държавите-членки съблюдават общите ценности на Съюза и дали зачитат основните граждански права.

Сергей Станишев ще бъде начело на европейската левица за следващите две години и половина. Неговият опонент, 71-годишният Креспо, беше изпратен с бурни аплодисменти след речта си пред делегатите, като говори на английски, испански, немски и италиански. В нея той подчерта, че ПЕС трябва да работи със сестринските си партии и с гражданите, както и че социалистите трябва да се борят за гласовете на тези, особено млади хора, които не гласуват. В края на речта си обаче Креспо заяви, че оттегля кандидатурата си за президент на ПЕС. Гласуването се състоя, съгласно Устава на партията, и резултатите отчетоха: 404 валидни бюлетини от общо 419: 283 – за Станишев, 67 – за Креспо.

С бурни овации, цветя и поздравления от председателя на европейския парламент Мартин Шулц завърши преизбирането на Станишев, който развълнуван благодари за доверието .

Благодаря на всички, които бяха с мен в кампанията, на съпартийците си, на екипа си и на семейството си. Това е победа за България и за моята партия БСП. Приемам преизбирането си като знак за голямо доверие на партиите-членки на ПЕС, нашите активисти и организации.

Станишев благодари и на своя опонент, който, по думите му, го е вдъхновил за още по-усилена работа по време на кампанията:

Първо, искам да благодаря на всички партии и хора в нашето голямо семейство, които застанаха зад мен в тази кампания. Искам да благодаря и на Енрике Барон Креспо, който е един изключително уважаван член на нашето семейство, с голям авторитет, опит и минало. И в тази ситуация неговата кандидатура беше предизвикателство за мен и ме мотивира да работя още по-активно, за да спечеля доверието на толкова много партии. Мисля, че и самият Енрике каза в мотивите за неговото оттегляне - защото, след като е провел консултации с партиите, е стигнал до този извод.

Станишев очерта и най-важния приоритет пред европейските социалисти:

Трябва да имаме нови кампании, които ясно показват нашата идентичност - и в защита и подкрепа на жените в цяла Европа, за тяхно равностойно заплащане, и, разбира се, темата "деца; защита на майчинството" - според мен това трябва да бъде тема на социалистите и демократите в Европа, защото не може да приемем в най-богатия континент, в най-богатия съюз има гладни деца. И това трябва социалистите да го борят.

В речта си пред делегатите на Десетия конгрес на ПЕС в Будапеща Сергей Станишев пламенно призова левите партии за общи усилия за спечелване на европейските избори през 2019 година, не заради властта, както ЕНП, а в името на хората.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.