Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 143 години от рождението на Антон Страшимиров

Снимка: bgmodernism.com
На днешния ден, 15 юни, през 1872 е роден големият български писател Антон Страшимиров, авторът на романите „Хоро“, „Пропаст“, на пиесите „Вампир“, „Свекърва“ и др. Пише в почти всички литературни жанрове – разказ, драма, биографични очерци, литерутурни критики и др. Творбите му са пряко свързани с обществените борби  на времето.
Роден е в големия български род Страшимирови през 1872 г. в семейството на зидаря, преселник от Разлог,  Тодор Страшимиров... На 13 г. напуска родния си град Варна, скита из Добруджа, слугува в кръчми и кафенета, работи по тютюневи ниви, като словослагател, книговежец и бояджия. Учи в Разград, след това в  Земеделското училище в Садово... От 1894-та е начален учител из различни села във Варненско и Бургаско.
Антон Страшимиров развива активна просветна дейност, редактира вестник „Глас от изток“ в Бургас... През 1895 г. заминава за Берн Швейцария, слуша лекции по литература и география, запознава се със западната литература и философия, включително и с творчеството на Ибсен, Метерлинг и др. След завръщането си в България, работи като гимназиален учител във Видин.
Участва в Македонското освободително движене в четата на Яне Сандански. Делегат на Казанлъшкото дружество на 7-ия Македонски конгрес (1900 г.). През април 1901 г. отново от Казанлък е делегат на 8-ия Македоно-одрински конгрес. Редактира в-к „Реформи“ орган на Върховния Македоно-одрински комитет и списание „Звезда“в Търново... Издава списанието „Културно единство“ в Солун. При разкола във Върховния комитет подкрепя крилото на Христо Станишев, Тома Карайолов. Пише в легалния орган на ВМРО „Дело“.
И именно на него са поверени 3000 лири от откупа взет от ВМОРО за мис Стон.
Също така е народен представител, участва в Балканската война, Междусъюзническата и Първата световна война като военен кореспондент, сътрудничи на няколко вестници тук в страната. Участва и в създаването на комитет в защита на евреите заедно с вдовицата на държавника Петко Каравелов, обществената деятелка Екатерна Каравелова, с проф. Асен Златаров и проф. Петко Стайнов...
След Септемврийското въстание 1923 г. пише знаменития позив „Клаха народа, както и турчин не го е клал“. Става дума за защитата на жертвите от Цанковия терор, наричан от някои. Някои просто казват, че това са едни събития от българската история. Дали са такива, историята още не е взела своето решение...
С един откъс от „Свекърва“ на Пловдивския драматичен театър отбелязваме 143-та годишнина от рождението на Антон Страшимиров. Записът е от 1973 г.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна