Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия обмисля издаването на пасаван за търсещите убежище, валиден за територията на ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тежко остава положението с имигрантите в Италия, които искат да напуснат страната. Струпани дни наред край гранични пунктове с Франция, Швейцария и Австрия, те не са допускани от съответните власти на територията на тези страни. Грижи за тях полагат италианският Червен кръст, местната власт и доброволни организации.

Случаят обтегна взаимоотношенията с Франция, чийто министър на вътрешните работи Бернар Казньов заяви, че имигрантите няма да минат границата и за тях трябва да се погрижи Рим.

Отговорът на премиера Матео Ренци не закъсня:

Или става въпрос за европейски проблем, който ще решаваме заедно, или за проблем на Италия, защото Европа си затваря очите. В такъв случай сме в състояние да се изправим срещу него сами. Казвам това с разочарованието на човек, който вярва, че Европа е общ дом на ценности. 

Във връзка с това италианското вътрешно министерство обмисля вариант за издаване на пасаван с тримесечна давност за търсещите убежище, валиден на територията на Европейския съюз, както бе направено по време на Арабската пролет. От страна на италианската дипломация бе съобщено още, че чуждите кораби в Средиземно море, спасяващи бежанците в международни води, няма да имат право да ги отвеждат в Италия, тъй като всеки плавателен съд отговаря на страната, под чийто флаг плава и следователно може да се разглежда като място на първо влизане за търсене на убежище.

В момента напрежение има на границата с Франция при Вентимилия. Там италианската полиция направи опит да отведе имигрантите по мирен начин от скалистия бряг, докато на границата с Австрия при Болцано, макар и с билети за влака, те не бяха допуснати да отпътуват.

Трафиканти се опитват срещу 70 евро да изведат тези хора  от Италия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени