Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджетната комисия прие проектозакона за кредитните институции

Снимка: БГНЕС

Бюджетната комисия в парламента прие проектозакона за преструктуриране и възстановяване на кредитните институции и инвестиционните посредници. Ще бъдат създадени специални фондове, ресурсът от които  ще се използва в случай на криза в дадена банка или инвестиционен посредник. Законът е необходим, защото страната ни изостава с въвеждането на текстове от европейска директива и я заплашва наказание.

Подуправителят на БНБ Димитър Костов смята, че Фондът за банките трябва да бъде в БНБ. Въпросът е от къде ще се намерят пари за този фонд и дали той ще доведе до увеличение на банковите лихви:

Това се постига за 10 години. Целевото равнище е предложено на ниво 2% спрямо гарантираната сума по депозитите, подлежащи на гарантиране. Това разпределено за 10 години означава 0,2 . В новия Закон за гарантиране на влоговете е предвидено целево равнище от 1% за срок от 9-9,5 години. Това значи 0,1. Двете събрани числа правят 0,3. До момента вноската, плащана от банките, беше 0,5.

Банките ще плащат т.нар. рисково претеглени вноски, след като държавата реши колко пари трябва да има в този фонд. Това означава, че по-рисковите кредитни институции ще плащат повече. Новите текстове не са заради кризата в КТБ, а заради европейските изисквания.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени