Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аркади Шарков: Задължителното гласуване увеличава пазара на гласовe и намалява цената им

Това е схема на партиите да вземат повече пари през субсидиите за глас

Снимка: bnt.bg


Считаме, че държавата се опитва да ни наложи един хомот и по един насилствен начин да ни вкара в урните, за да гласуваме за някой, за когото не желаем, или зори да си дадем празния вот

Това каза за предаването „Деконструкция“ по „Хоризонт“ Аркади Шарков член на борда на Българското либертарианско общество, което започна кампания против задължителното гласуване.

Според Шарков , задължителният вот е тоталитарна мярка, а Гърция и Белгия, където мярката все още се прилага, никога не са в цветущо положение по отношение на политиката.

Третото, което е много важно да се спомене, е че това е една схема на партиите да вземат повече пари през субсидиите. Все пак субсидията  е по 11 лева на глас и при едно задължително гласуване тези пари се увеличават на стотици милиони левове.

При едно наложително гласуване, това увеличава пазара на гласове. Ти си неангажиран и не желаеш да гласуваш, защо да не ти дадат 20 лева, за да гласуваш за „кой да е“ там. Това намалява цената и увеличава, естествено, предлагането, което е прекрасно за хората, които искат да купуват гласове.

Шарков заяви, че е скептичен, че изборната активност ще се повиши драстично, ако гласуването стане задължително, защото „има много задължителни неща, които по принцип не се правят“.

Задължително гласуване може да закара хората до урните, но не и да се гласува за кандидат, коментира той. Това ще повиши гласуванията с празна бюлетина и протестния вот.

Истински рационалният елемент в кампанията виждаме точно в това самите политици да се вгледат в себе си и да видят защо неефективността идва от тях, а не от това, че хората не гласуват. Неефективността е в правителството. Ако някой си мисли, че може да реши проблемите на правителството с още правителство, то тогава е тръгнал по много наклонена плоскост надолу.

Няма сериозни доказателства, че процентът гласове за ДПС ще намалее, ако бъде въведено задължително гласуване, коментира Шарков изказване на лидера на партията Лютви Местан. Ако се смята, че политическото положение в България ще се промени към положително, когато се премахне една партия, значи сериозно имаме проблем, допълни той.

Електронното гласуване би улеснило много хора, особено в чужбина, да дадат гласа си, коментира Шарков. Мажоритарният елемент не би променил нещата в „голяма степен“, смята той. От него може да има добри резултати, но  промяната в политиката няма да е кардинална.

Либертарианско общество иска да види намаляване на държавата в личния им живот, защита на личната свобода и частната собственост, коментира Шарков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени