Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръст "Синя България" представи годишния си доклад за "Левски" за сезон 2014/2015 година

Васил Колев
Снимка: БГНЕС

Тръст "Синя България" представи годишния си доклад за ПФК "Левски" АД за сезон 2014/2015 година. От организацията алармират за сериозната дупка в бюджета за първото полугодие на 2015 година. Разходите на клуба за полугодието достигат до 4,45 милиона лева, докато приходите са едва 1,98 милиона лева, в това число и 493 хиляди лева от кампанията "Левски е твой!".

Дупката в бюджета за първата половина на годината е над 2,5 милиона лева, като, ако изключим даренията, които не са по същество приход от основната дейност, то дупката набъбва до 3 милиона лева, пише в доклада.

Тръст "Синя България" смята за тревожно, че около 75 процента от разходите на клуба се отделят за заплати и осигуровки. Разходите за заплати в клуба (в т.ч. първи отбор, школа и администрация), които представляват около 3,3 млн. лв. за първата половина на годината. На практика близо 3/4 от разходите на клуба отиват за заплати (съответно данъци и осигуровки) на футболисти, треньори и администрация, се казва в доклада.

От организацията отчитат и грешките в селекцията. Пепе Мурсия беше отчетен като неуспешен експеримент, който в крайна сметка коства на клуба 58 250 евро. В двата трансферни прозорци през лятото на 2014 г. и зимата на 2015 г. "Левски" извърши общо 17 входящи трансфера и освободи общо 27 футболисти, но не беше реализирана нито една продажба, се казва в доклада. В този период "Левски" е заплатил общо 186 хиляди лева за привличането на Борислав Стойчев и Луис Педро, като 100 хиляди са са трансферни суми и 86 хиляди са за  комисионни на агенти.

Тръст "Синя България" изтъква, че най-сериозните задължения на клуба към края на 2014 година са свързани със строежа на сектор "А" на Стадион "Георги Аспарухов". Към края на 2014 г. задълженията за изграждането на "А" сектор са над 5,5 млн. лв. (обезпечени с приходите при отварянето му). Очакванията са секторът да бъде отворен в началото на сезон 2015-2016 г, макар и не в изцяло завършен вид. Сред най-големите задължения на клуба към края на 2014 г. са към НАП 4,3 млн. Другите големи задължения към края на миналата година са около 2 млн.лв. за възнаграждения на треньори, футболисти и персонал, които обаче в голяма степен бяха изчистени или разсрочени в началото на 2015 г. за получаването на европейския лиценз, се посочва още в доклада.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна