Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиана Колева: Магистратите от апелативен район Пловдив по-скоро приемат разделението на ВСС

Снимка: БГНЕС


Свикнали сме твърде много да преглъщаме изказванията на политиците за нас като членове на ВСС и за работата на Съвета, но тук ставаше въпрос за събрание на съдии от целия Пловдивски апелативен район, на което се обсъждаха предложените от Министерство на правосъдието промени в Закона за съдебната власт и предложените от народни представители конституционни промени.

Това каза за предаването "Конструкция" по „Хоризонт“ членът на ВСС Юлиана Колева в коментар за размяната на реплики между министъра на правосъдието и главния прокурор на заседанието на Съвета в четвъртък по повод оприличаването от страна на министъра на атмосферата на заседанието на съдиите „на партийно събрание в Северна Корея“. Колева отрече да е усетила подобна атмосфера. Според нея критиките на магистратите са били по-скоро насочени към конкретни законодателни предложения, а не против разделението на ВСС на две части – съдийска и прокурорска. Тя се позова на анкета сред магистратите:

Специално за апелативен район Пловдив, 41 от попълнилите анкетата „приемат“ или „по-скоро приемат“ предложеното разделение на на 2 колегии, а 30 души „не приемат“ или „по-скоро не приемат“.

Според членовете на ВСС е абсолютно невъзможно той да бъде разделен на две колегии  без конституционна промяна, категорична е Колева.

Друга тема е, че ВСС, в мнозинството си от четвъртък, подкрепи тезата на тази част от конституционалистите, които твърдят, че тази промяна може да бъде обсъдена и решена във формата на Великото народно събрание, а не на обикновено.

Колева припомни че Инспекторатът към ВСС е създаден с промяна на върховния закон от обикновено НС. Тя заяви, че е гласувала, че разделението на Съвета на две квоти може да бъде извършена от обикновено НС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени