Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов:

Проектозаконът за съдебната власт ще бъде внесен в парламента през есента

Снимка: БГНЕС

Проектозаконът за съдебната власт ще бъде внесен в парламента през есента, за да има повече време за дебат в професионалната общност, а не заради изборите. Това заяви във Варна министърът на правосъдието Христо Иванов, който заедно с Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд (ВКС), обсъди с магистрати проектозакона.

За предлаганите две колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) Христо Иванов обясни:

Разделянето на ВСС на две колегии изпълнява международен стандарт, който многократно е препоръчван за България, именно за да гарантира независимостта на съда. Знаете, че остават няколко седмици до края на парламентарната сесия. В този смисъл бързането да се внесе законопроекта в парламента, просто за да отбележим този факт, няма особен смисъл. Ще се дискутира, докато има какво да се дискутира. Първоначално чаках поне месец и половина дискусия. Тя вероятно ще бъде повече. Законът е много голям, има много теми, има много бележки, има неща, които да коригираме, така че просто продължаваме да работим по законопроекта.

Председателят на ВКС Лозан Панов посочи, че реформата в съдебната система не трябва да бъде отлагана, тъй като тя е в дневния ред на обществото. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени